Comparison of Industrial-scale Tubular Photobioreactor to FRP (Fiberglass reinforced plastic) Panel Photobioreactor on Outdoor Culture of Nannochloropsis oculata in the Marine Hatchery
Yaşar Durmaz
Ege Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Gökhun Çağatay ERBİL
Mikroalg üretimi balık kuluçkahaneleri için kilit noktası olmakla birlikte hala optimizasyonu tamamlanmamış ve çözülmesi gereken problemlere sahiptir. Nannochloropsis oculata önemli bir canlı yem kaynağıdır ve deniz balıkları üretiminde larvaların beslenmesi amacıyla üretilmektedir. N. oculata, sera içerisinde tübüler ve FRP panel fotobiyoreaktörlerde üretilmiştir. Tübüler FBR 701,7 x 106 hücre mL-1 maksimum yoğunluğa ulaşırken, FRP panel FBR ise 245 x 106 hücre mL-1 maksimum yoğunluğa ulaşmıştır. Ayrıca, tübüler ve FRP panel FBR’ler için maksimum tahmini kuru ağırlıklar da sırasıyla 3,249 g L-1 ve 1,47 g L-1 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, tübüler FBR’ün, FRP panel FBR’e göre daha verimli olduğu bu çalışma ile ortaya konulmuştur.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences