Effects of myo-inositol concentration on growth and pigments of Nannochloropsis oculata culture
Yaşar Durmaz
Ege Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Gökhun Çağatay ERBİL
İnositoller, bitkilerde büyüme arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Ancak, mikroalgler yüksek bitkilerden özellikle fotosentetik etkinlik ve üretkenlik açısından farklıdır. Bu çalışmada elde edilen verilere göre Nannochloropsis oculata kültür ortamına myo-inositol ilave edilmesi daha yüksek hücre yoğunluğuna neden olmaktadır. 100 mg L-1 myo-inositol ilave edilen grup kontrol grubuna göre 1,42 kat hücre mL-1 , 500 mg L-1 myo-inositol ilave edilen grup ise kontrol grubuna göre 1,28 kat hücre mL-1 yoğunluğa ulaşmıştır. Hücre başına ortalama klorofil a değerleri ise deneme grupları ve kontrol grubu için sırasıyla 0,052 pg hücre-1 ve 0,053 pg hücre-1 olarak hesaplanmıştır. Hücre başına ortalama toplam karoten miktarları ise tüm gruplar için 0,016 pg hücre-1 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar gruplar arasında hücre başına klorofil a ve toplam karoten miktarlarının değişmediğini göstermektedir. Bu çalışma, mikroalg üretiminde myo-inositol kullanımının daha fazla ürün elde edilmesini sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences