Respiratuar distress due to giant innominate artery aneurysm
Şevki Hakan Eren
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye
İlhan Korkmaz
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Fatma Mutlu KUKUL GÜVEN
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Kenan Ahmet Türkdoğan
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
İnan Beydilli
Birdal Yıldırım
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye
İnnominate arter anevrizmaları nadir görülmekte olup sıklıkla ateroskleroz ve sifilize bağlı olarakortaya çıkmakta, daha az oranda Takayasu hastalığı, kronik disseksiyonlar, bakteriyalenfeksiyonlar ve kollajen doku hastalıkları ile beraber görülebilir. Göğüs ağrısı, horlama, nefesdarlığı ve yutkunma zorluğu hastanın şikayetleri arasında yer alır. Bazıları asemptomatik seyrederve çekilen akciğer grafileri sonucunda tesadüfen tespit edilir. Biz tromboze olmuş dev birinnominate arter anevrizmasına bağlı olarak trakea ve iki ana bronşta basıya neden olan bir olguyusunduk. Ciddi şekilde trakeada basıya neden olan hastaların tedavisinde medikal, cerrahi vegirişimsel işlemlerin hepsinin yer aldığı multidisipliner bir yaklaşım tercih edilmelidir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Cumhuriyet Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2012