The Relationship Between Oxidative Stress Paraoxanase and Injury Severity in Blunt Trauma Patients
İlhan Korkmaz
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Şevki Hakan Eren
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Fatma Mutlu KUKUL GÜVEN
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Birdal Yıldırım
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye
İnan Beydilli
Mehmet Eren
Amaç: Travma hastalarının prognozunun takibinde şok indeksi ve glaskowkoma skalası (GKS) kullanılan parametrelerdir. Travma durumunda artan reaktif oksijen türlerine ve oksidatif strese bağlı olarak hücrelerde lipid peroksidasyonunda artma ve hücre duvar yapısındaki bozulmalara bağlı olarak hücre ve doku hasarı görülür. Bu çalışmada hastaların başvuru anındaki oksidatif stres düzeyleri ile antioksidan olan paraoksanazın prognozla ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Temmuz-Eylül 2011 tarihlerinde başvuran 71 travma hastası dahil edildi. Hastalar GKSuna göre hafif(61), orta(6)ve ağır olarak(3) sınıflandırıldı. Paraoksanaz, oksidatif stres indeksi (OSİ), total antioksidan kapasite (TAS) ve toplam oksidatif stres (TOS) ile şok indeksive GKS ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma sonunda paraoksanaz, TAS, TOS,OSİ, ile GKS yönünden gruplar arası farklılık görülmedi (p>0.05). Şok indeksi ile paraoksanaz, TAS, TOS, OSİ arasında korelasyon analiz yapıldığında birkorelasyon gözlenmedi. Sonuç: Yaptığımız çalışma sonunda başvuru anındaki oksidatif stres parametreleri ile antioksidan olan paraoksanazın hastalarıntravma şiddeti ile korelasyonunun olmadığı sonucuna vardık.
Oxidative Stress,Shock Index,Paroxanase,Glascow Coma Scale,Multiple Trauma
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale