Antibacterial Effects of Phlomoides molucelloides (Bunge) Salmaki
Evren Yıldıztugay
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Yasemin ÇELİK ALTUNOĞLU
Antibiyotiklere dirençli bakterilerle mücadelede mevcut antibiyotiklerin yetersizliği, yeni ve etkili antibakteriyel ilaçların keşfini zorunlu kılmıştır. Bakterilerin quorum sensing mekanizması ile çeşitli virülans faktörlerini sentezlediğinin keşfedilmesi, quorum sensing inhibitörlerinin enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede kullanılabileceğini düşündürmüştür. Bu çalışmada, Phlomoides molucelloides (Bunge) Salmaki türünün toprak üstü ve kök kısımlarının metanol ve su özütlerinin antibakteriyel ve anti quorum sensing aktivitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Özütlerin referans bakteri suşlarına karşı minimal inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile araştırılmıştır. Anti-quorum sensing aktivite, Chromobacterium violaceum ATCC 12472 ve Pseudomonas aeruginosa PAO1 biyoraportör suşlarda viyolasin ve piyosiyanin pigment üretiminin ve swarming (yayılma) hareketinin inhibisyonu üzerine belirlenmiştir. Antibiyofilm aktivite testi P. aeruginosa PAO1 suşuna karşı kristal viyole yöntemi ile değerlendirilmiştir. Tüm özütlerin test edilen bakterilere karşı çalışılan konsantrasyonlarda MİK değeri (> 2000 µg/mL) tespit edilmemiştir. Buna karşılık tüm özütlerin P. aeruginosa’nın swarming hareketini baskıladığı saptanmıştır. Ayrıca, bitkinin toprak üstü kısımlarının metanol özütlerinin bakteri üremesini baskılamadan piyosiyanin üretimini kontrole göre %81.7 oranında inhibe ettiği belirlenmiştir. Tüm özütlerin biyofilm oluşumu ve viyolasin pigment üretimi üzerine önemli bir inhibitör etkinliği saptanmamıştır. Sonuçlar P. molucelloides özütlerinin iyi bir anti-quorum sensing ajanı olabileceğini göstermiştir. Bu biyolojik aktivitelerin altında yatan mekanizmaları aydınlatmak amacıyla ileri çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Dergi Adı KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 05-2022