Molecular Cloning Characterization and Expression Analysis of a Gene Encoding a Ran Binding Protein RanBP in Cucumis melo L
Baloglu Mehmet Cengiz
Zakharov Florence Negre
Oktem Huseyin Avni
Yucel Meral
GTP-bağlayıcı protein ailesinin yüksek derecede korunmuş üyesi olan Ran bağlayıcı proteinleri (RanBPs) stoplazma ve çekirdek arasındaki çekirdek proteinlerin ihracatına katılmaktadırlar. Bu çalışmada, kavundan (Cucumis melo L.) RACE metodu kullanılarak CmRanBP geni izole edilmiştir. 778 baz çift i uzunluğunda ve 197 amino asiti (22,2 kDa protein) kodlayan kavun RanBP cDNA’sı karakterize edilmiştir (GenBank erişim no: EU853459). CmRanBP genine ait tahmini aminoasit sekansının Vitis vinifera, Populus trichocarpa ve Ricinus communis bitkilerine ait sırasıyla VvRanBP, PtRanBP, and RcRanBP genleri ile % 70 oranında benzerlik gösterdiği bulunmuştur. Çeşitli bitki türlerinde RanBD (Ran bağlayıcı domain) içinde RanBP gen ailesinin bütün üyelerinde yüksek oranda korunumlu beş motif ve bir tane Ran bağlayıcı motif bulunmuştur. Yüksek sıcaklık stresi altında farklı dokularda CmRanBP gen ifade profi lleri de yarı kantitatif RT-PCR ile incelendi. Kontrol ortamı olarak 25 °C’de CmRanBP geni kök, yaprak ve gövdelerde benzer bir şekilde ifade edilmiştir. Ancak, sıcaklık 38 °C ve 40 °C’ ye yükseltildiği zaman, kök, yaprak ve gövde dokularında CmRanBP gen ifade düzeyi anlamlı (P < 0,05) şekilde artmıştır. Biz burada ilk kez CmRanBP gen ifadesinin ısı stres yanıtları ile ilişkili olduğunu göstermekteyiz.
DNA klonlama,tamamlayıcı DNA,Cucumis melo,kavun,sıcaklık stresi,RNA izolasyonu,gen ifadesi,bağlayıcı proteinler,filogenetik,bitkiler
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Biology
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded