Değerlere Ve Değerler Eğitimine İlişkin Öğretmen Adaylarının Görüşleri
Prof. Dr. Selman Tunay KAMER
Murat Şahin
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın temel amacı öğretmen adaylarının değerlere ve değerlereğitimine ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemineuygun olarak durum çalışması yaklaşımı ile yürütülmüştür. Araştırmada incelenen durum öğretmen adaylarının değerler ve değerler eğitimine ilişkin görüşleridir. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimumçeşitlilik örneklemesi ile belirlenmiştir. Bu kapsamda bir devlet üniversitesindeöğrenim gören 25 öğretmen adayı ile bu araştırma yapılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak öğretmen adaylarıylayapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırmanın verileri betimsel analizyaklaşımı ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının sahipoldukları değerler bağlamında öğrencilere yaklaştıkları belirlenmiştir. Öğretmenadaylarının sahip olduğu değerlerin farklı yaşantıların etkisinde olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmen adaylarının değerler ve değerler eğitimi sürecine ilişkinolarak eğitim fakültelerinde değerler eğitiminin ders olarak verilmesi ve görevyaptıkları illerin kültürel değerleri hakkında hizmet içi eğitimler ve seminerlerverilmesi gerektiği konusunda öneriler getirmişlerdir.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Milli Eğitim