img
Potansiyel Ekşi Hamur Starter Kültürü Weissella cibaria N9'un Dondurularak Kurutulması için Koruyucu Ajanların Optimizasyonu   
Yazarlar
Latife Betül Gül
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Osman GÜL
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Enes Dertli
Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Hilmi Çon
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada ekşi hamurdan izole edilmiş ve starter kültür olarak kullanılabileceği belirlenmiş Weissella cibaria N9 suşunun liyofilizasyonu için optimum kriyoprotektan formülasyonunun belirlenmesi, liyofilize kültürün karakterizasyonu ve depolama stabilitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Liyofilizasyon sonrası yüksek canlılık sağlamak için kullanılacak yağsız süt tozu (YST), laktoz ve sükroz’dan oluşan optimum formülasyon Box Behnken tasarımı kullanılarak belirlenmiştir. Optimum kriyoprotektan formülasyonu yüksek canlılık (>%99) için %5.65 YST, %20 laktoz ve %9.38 sükroz şeklinde tanımlanmıştır. Optimum kriyoprotektan formülasyonu kullanılarak elde edilen liyofilize kültürün nem içeriği, aw, camsı geçiş, partikül yüzey özellikleri ve kristal yapı bakımından kabul edilebilir fizikokimyasal özelliklere sahip olduğu gözlenmiştir. 3.37x10-3 1/gün inaktivasyon katsayısı ile en yüksek canlılık (9.11 log kob/g) 4C’de depolama sonunda elde edilmiştir. Sıcaklığa bağlı hızlandırılmış raf ömrü testi sonucu en hızlı canlılık kaybı 70C’de gözlenmiş olup kriyoprotektan kullanımı termal ölüm oranını azaltmıştır. Kriyoprotektan kullanılarak üretilen kültürün oda sıcaklığında 18 ay saklanabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak, optimum kriyoprotektan formülasyonu W. cibaria N9’un liyofilizasyonu ve depolama sırasında hücre canlılığını korumada etkili olduğu, toz materyaller için gerekli özellikleri taşıdığı ve uzun dönem muhafaza için canlılığın yeterli hassasiyette tahmin edilmesinde sıcaklığa bağlı hızlandırılmış raf ömrü testinin faydalı bir teknik olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kriyoprotektan,Liyofilizasyon,Weissella cibaria,Depolama stabilitesi,Yanıt yüzey metodu,Optimizasyon
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Akademik Gıda
Dergi ISSN 1304-7582
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 08-2021
Cilt No 19
Sayı 2
Doi Numarası 10.24323/akademik-gida.977267
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/akademik-gida/issue/64368/977267