Comparative Analysis of Aflatoxin M1 in Marketed Butter byELISA and HPLC
Prof. Dr. Osman GÜL
Muhammet Dervişoğlu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada Karadeniz bölgesinde tüketime sunulan tereyağlarında iki farklı analitik yöntem karşılaştırarak aflatoksin M1 varlığının araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, toplam 40 tereyağı numunesi ELISA testi ile tarandı ve ardından doğrulayıcı bir yöntem olannumunelerin temizleme aşamasında immunoafinite kolonların kullanıldığı floresan detektörlü yüksek performanslı sıvı kromatografi (IAC/HPLC-FLD) ile analizleri yapıldı. Yapılan çalışma ile herhangi bir tereyağı numunesinde AFM1 tespit edilmemiş olup, Karadeniz bölgesinde üretilen tereyağlarının AFM1 açısından iyi kalitede olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca, elde edilen sonuçlara göre tereyağında AFM1 tespitinde kullanılan IAC/HPLC-FLD metodunun doğrulayıcı ve hassas bir yöntem olduğu ortaya konulmuştur.
Aflatoxin M1 | Black Sea | Butter | ELISA | HPLC | Immunoaffinity column
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi