Knowledge and Attitudes of New Graduate Nurses on the Prevention of Pressure Ulcers
Doç. Dr. Selda KARAVELİ ÇAKIR
Doç. Dr. Filiz ÖZEL ÇAKIR
Basınç yarası, hem hasta hem de içinde bulunduğu sağlık bakım sistemi için önemli bir problemdir. Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, yeni mezun hemşirelerin bası yaralarının önlenmesine ilişkin bilgi ve tutumlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma bir devlet üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik bölümünde 2017-2018 akademik yılında mezun olan 70 hemşirelik öğrencisi ile yapılmıştır. Veriler, yeni mezun hemşirelerin demografik özelliklerini ve basınç yarasını önlemeye yönelik bilgilerini değerlendiren literatürden yararlanılarak oluşturulan 20 soru ve Basınç Ülserlerini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği (BÜÖYT) kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya katılan yeni mezun hemşirelerin yaş ortalaması 22,82±1,77, %82.9’unun kadın, %65,7’sinin yara bakım dersi aldığı, %91,4’ünün uygulama alanlarında basınç yarası olan hastaya bakım verdiği saptanmıştır. Yeni mezun hemşirelerin basınç yarası önleme ortalama bilgi puan ortalamaları 16,74±1,68, BÜÖYTÖ’nin toplam puan ortalamaları 36,04±2,26 (69,30%) olarak saptanmıştır. Yeni mezun hemşirelerin basınç yarasını önlemeye yönelik bilgisinin ve önlemeye yönelik tutumunun orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Tutumlar zaman içinde yaşanan deneyimler ya da olaylar sonucunda gelişirler ve değişirler. Yeni mezun hemşirelerin meslek hayatına atıldıklarında basınç yarası olan hastalara birebir bakım vermeleri sonucu yaşadıkları deneyimlerle tutumlarının artacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 06-2024