Bir Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması: Öz-Yeterlik İçin Semptom Yönetim Ölçeği
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Türkiye
Fisun Şenuzun Aykar
Ege Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Öz-Yeterlik için Semptom Yönetim Ölçeği’nin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışmasını yaparak bu ölçeği ulusal literatüre kazandırmaktır. Gereç-Yöntem: Araştırmada, 13 ifadeden oluşan Öz-Yeterlik için Semptom Yönetim Ölçeği kullanılmıştır. Öncelikle ölçeğin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılabilmesi için dil ve kapsam geçerlikleri yapılmış, dil ve kapsam geçerlikleri sonucunda oluşan Türkçe ölçek; iki farklı hastanede tedavi gören kronik hastalığa sahip bireylere uygulanmıştır. Bu uygulamadan elde edilen veriler, ilk olarak ölçeğin yapı geçerliğini test etmek adına yapısal eşitlik modeli kullanılarak değerlendirilmiş ve yine güvenilirlik testleri de bu veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Öz-Yeterlik için Semptom Yönetim Ölçeği’nin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışması sonucunda iyi derecede uyum indekslerine sahip olduğu (χ2=223,14, X2/sd= 4.13, RMSEA=0.077, CFI=0.90, IFI=0.91, NNFI=0,90 ve NFI=0,91); 1 boyut ve 12 sorudan oluştuğu ortaya konulmuştur. Sonuç: Bu araştırmada, Öz-Yeterlik için Semptom Yönetim Ölçeği’nin Türkçe versiyonu elde edilerek ulusal literatüre bu ölçeğin kazandırılmıştır.
Dergi Adı Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1309-470X