Determination of Some Stand and Site Parameters Influencing the Snow Damage in Trees: A Case Study of Boyabat Forest Enterprise, Turkey
Doç. Dr. Arif Oğuz ALTUNEL
Çalışmanın amacı: Ağaçlarda meydana gelen kar zararına etki eden meşcere ve yetişme ortamı değişkenlerinin tespit edilmesi. Çalışma alanı: Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü’nün Yediçam ve Bürnük İşletme Şefliklerinde kar zararının tespit edildiği 234 ve 116 numaralı bölmeler. Meteryal ve Metod: 2014-2015 kış ve erken ilkbahar süresince kar zararı tespit edilen iki bölme, aynı meşcere ve yetişme ortamı özelliklerine haiz ancak zarar görmemiş, kontrol maksatlı seçilen iki bölme ile karşılaştırıldı, istatistiksel analizler yürütüldü. Sonuçlar: Yaş, ağaç sıklığı, ağaç sayısı, meşcere göğüs yüzeyi ve hacmi gibi meşcere parametrelerine ilaveten, eğim, bonited, engebelilik ve toprak derinliği gibi mevki parametrelerinin, kar zararı üzerinde etkili oldukları tespit edildi. Dikkat edilmesi gereken hususlar: İklim göz ardı edilmemesi gereken bir gerçektir. Bu doğrultuda, sıkıntıların bertaraf edilebilmesi için, yeni yönetimsel tercihler, gerekli görülen yerlerde uygulamaya alınmalıdır. Çalışmalar, aksi durumlarda karşılaşılabilecekleri göstermektedir. Geçmişte yaşananlardan dersler çıkarılmalı, yanlış uygulamalar tekrarlanmamalıdır.
Snow damage,stand parameters,site parameters
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi