İki farklı meslek grubunda çalışan personelin denetim odağı ve risk eğilimi düzeylerinin karşılaştırılması
Ömer Erdoğan
Doç. Dr. Muammer ERGÜN
Bu araştırmanın amacı; iki farklı meslek grubunda çalışanların risk eğilimi ve denetim odağı açısından karşılaştırılması ve risk alma eğilimi ile denetim odağı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, Kastamonu İli Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olarak görev yapan 263 erkek öğretmen ve Kastamonu İli Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı görev yapan 168 erkek polis ile çalışılmıştır. Çalışmaya katılanlara Denetim Odağı Ölçeği, Arnet Heyecan Arama Ölçeği ve kişisel bilgi formu uygulanmış bunlardan elde edilen bulgular SPSS (11.00) istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre; risk alma eğilimi ile denetim odağı arasında pozitif yönlü (r=.112; P<.05) ilişki bulunmuştur. Ayrıca dışsal denetim odaklıların içsel denetim odaklılara oranla anlamlı şekilde daha fazla risk alma eğiliminde oldukları bulunmuştur.
denetim odağı,risk eğilimi,risk algılaması
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education)
Dergi Tarandığı Indeksler SSCI