Küreselleşmenin Ekonomik ve Sosyolojik Etkileri:1997’den Günümüze Bibliyografi Tabanlı Sistematik Derleme Çalışması
BAHTİYAR SARI DİLARA
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye
GÜLMEZ MUSTAFA
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Dr. İlker ŞAHİN
Farklı aratırmacılar tarafından farklı şekillerde tanımlanan küreselleşme kavramının altında yatan ortak fikir, ekonomilerin ve toplumların aşamalı bir şekilde bütünleşmesidir. Yeni teknolojiler, yeni ekonomik ilişkiler, hükümetler, uluslararası örgütler, iş, işçi ve sivil toplum dâhil olmak üzere geniş bir yelpazedeki bu aktörler ulusal ve uluslararası politikalar tarafından yönlendirilmektedir. Sistematik derleme deseninde tasarlanan bu araştırmada, küreselleşmenin ekonomik ve sosyolojik etkileri üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda nitel araştırma yöntemi kullanılarak ölçüt örnekleme metodundan faydalanılmıştır. Bu amaçla araştırmacılar tarafından seçilen iki temel veri tabanında yer alan; küreselleşmenin ekonomik ve sosyolojik etkilerini konu alan 1997-2017 yılları arasında yapılmış çalışmalar bibliyografik olarak taranarak derinlemesine doküman analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular ışığında, dünyanın farklı bölgelerinde yapılan araştırmalar incelenerek, küreselleşmenin ekonomik ve sosyolojik açıdan olumlu ve olumsuz etkilerinin ülkeden ülkeye değiştiği, ekonomik açıdan gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde farklı etkiler bıraktığı görülmüştür.
Dergi Adı Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 01-2019