EVALUATION OF RIVAL PAIRS’ COMPETITIVE ACTIONS: THE CASE OF TURKISH INTERNATIONAL AIRLINE MARKET
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YAŞAR
Ender Gerede
Eskişehir Teknik Üniversitesi, Türkiye
Havayolu taşımacılığı aynı anda birden fazla rakibin birçok pazarda karşı karşıya geldiği ve rekabetin uçuş hattı temelinde yaşandığı bir sektördür. Bu çalışmanın amacı havayolu pazarında gerçekleştirilen rekabetçi eylemlerin sınıflandırılması ve bu eylemlerin rakip çifti bağlamında değerlendirilmesidir. Bu kapsamda Türk dış hatlar havayolu pazarında rekabet eden 26 havayolu işletmesinin rekabetçi eylemleri 2014-2018 dönemi için rakip çifti temelinde analiz edilmiştir. Ayrıca gerçekleştirilen rekabetçi eylemler hamle türlerine göre sınıflandırılmış ve havayolu işletmelerinin hangi hamle türünü daha çok tercih ettiği de ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonuçları geleneksel havayolu işletmelerinin tarife temelli hamlelere daha çok başvurduğunu göstermektedir. Ek olarak tüm havayolu işletmelerinin en fazla başvurduğu hamle tarife ve fiyat ile ilgili hamlelerdir. Rakip çifti temelindeki hamle analizleri havayolu işletmeleri arasında rekabet asimetrisinin var olduğunu ortaya koymaktadır.
Rekabet,Rekabetçi Dinamikler,Strateji,Havayolu Yönetimi
Dergi Adı Akademik Yaklaşımlar Dergisi