PERIODIC ANALYSIS OF THE COMPETITIVE DYNAMICS OF TURKISH CIVIL AVIATION IN THE 100TH ANNIVERSARY OF THE TURKISH REPUBLIC
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YAŞAR
Ender Gerede
Eskişehir Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmanın amacı cumhuriyet tarihi içerisinde Türk sivil havayolu taşımacılığının gelişimini rekabetçi dinamikler bağlamında değerlendirmektir. Araştırma kapsamında 100 yıllık cumhuriyet tarihi Türk sivil havacılığını etkileyen önemli olaylar milat kabul edilerek çeşitli dönemlere ayrılmıştır. Araştırmada arşiv kaynaklara, günümüz sektör raporlarına başvurulmuş ve bulgular geniş kapsamlı literatür taraması ile desteklenmiştir. Araştırma sonuçları erken dönem cumhuriyet yıllarında henüz gelişim aşamasında olan Türk sivil havacılığında rekabetin dinamiklerini oluşturan az sayıda unsurun varlığına işaret etmektedir. Bu dönemde ilk olarak yabancı havayolu işletmeleri elde etmeye çalıştıkları imtiyazlar yoluyla pazara giriş yapmaya çalışmışlardır. 1930’lu yıllarda daha sonraları Türk Hava Yolları markası altında faaliyetlerini sürdüren Hava Yolları Devlet İşletme İdaresi kurulmuş ve 1980’lere gelinceye kadar ufak girişimler dışında THY tek başına varlığını devam ettirmiştir. Bu durum Türk sivil havayolu taşımacılığının tekelci bir yapıda devam etmesine neden olmuştur. 1983 ve 2003 serbestleşme hareketleri ile birlikte rekabetin doğası değişime uğramış ve havayolu işletmesi sayısı artarak sektörün rekabetçi dinamiklerinin geliştiği dönem başlamıştır. Araştırma cumhuriyet tarihi içerisinde Türk sivil havayolu taşımacılığının rekabetçi dinamiklerini sistematik bir biçimde sunması açısından önem arz etmektedir.
Rekabet,Havayolu Taşımacılığı,Cumhuriyet Tarihi,Rekabet Dinamikleri
Dergi Adı Akademik Hassasiyetler