Dünya Pazarlarında Piyasa Yapısı: Havayolu Sektöründe Rekabetin Ampirik Analizi
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YAŞAR
Kasım Kiracı
İskenderun Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada dünyada havayolu pazarının piyasa yapısı ve rekabet düzeyiincelenmektedir. Bu kapsamda dünyadaki havayolu şirketlerinin belirli piyasalardaki pazarpaylarından hareketle piyasa yapısı ve rekabet düzeyinin tespit edilmesi hedeflenmektedir.Genel itibariye havayolu taşımacılığı yedi farklı pazara ayrılmıştır. Bunlar, Asya-Pasifik,Avustralasya, Doğu Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu-Afrika, Kuzey Amerika ve Batı Avrupaşeklinde sıralanmaktadır. Bu çalışmada, bu pazarlarda ve tüm dünyada piyasa yapısı verekabet düzeyi 2006-2015 dönemi için incelenmiştir. Çalışmada literatürde yer alan piyasayoğunlaşma oranları CRn ve Herfindahl-Hirschman, Entropi ve Kapsamlı YoğunlaşmaEndeksleri kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları sözü edilen pazarlarda piyasa yapısının genelitibariyle rekabetçi olduğunu buna karşın yıllar itibariyle piyasa yapısında önemli değişimlerinmeydana geldiğini göstermektedir.
Dergi Adı Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi
Basım Tarihi 09-2018