The Determinants of Airline Operational Performance: An Empirical Study on Major World Airlines
Kasım Kiracı
İskenderun Teknik Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YAŞAR
Hava taşımacılığı endüstrisi dinamik bir endüstri olup bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetler dinamik bir çevrede sürdürülmektedir. Bu durum havayolu işletmeleri arasında yoğun bir rekabete sebebiyet vermekte ve havayollarının operasyonel performansını geliştirmesine olanak sağlamakta ve onları yeni arayışlara yönlendirmektedir. Havayolu şirketlerinin operasyonel performansını etkileyen faktörlerin ortaya çıkarılmasının onlara stratejik avantajlar sağlayacağı iddia edilmektedir. Dolayısıyla bu araştırma, literatürde yer alan araştırmaların aksine havayolu işletmelerinin operasyonel performansını etkileyen faktörlere odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, havayolu şirketlerinin operasyonel performansını belirleyen faktörlerin ampirik olarak incelenmesidir. Küresel hava yolcu taşımacılığı endüstrisinin %90’ından fazlasını kontrol eden 52 havayolu işletmesinin 1990 ve 2017 yılları arasındaki operasyonel verileri panel veri analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, taşınan yolcu sayısının, doluluk oranının, havayollarının yaptığı uçuş sayısının, uçağın kullanım oranının ve taşınan kargo miktarının operasyonel performansı anlamlı olarak etkilediğini göstermektedir.
Operational Performance,Airlines,Panel Data Analysis
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Sosyoekonomi
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index (ESCI)