The Nurse’s Role in Preventing Ventilator-Associated Pneumonia
Dr. Öğr. Üyesi Canan KAŞ
Sevinç Kutlutürkan
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Ventilatörle ilişkili pnömoni (VİP), hastane kaynaklı pnömoni vakalarının yarısını oluşturan önemli bir durumdur. Ventilatörle ilişkili pnömoni, hastanın kendi florasındaki mikroorganizmalardan, ziyaretçilerden, hastane çalışanlarından, diğer hastalardan ve çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Dünya genelinde endotrakeal entübe yetişkin hastalarda yüksek mortalite oranları, uzamış hastane yatışları, fazla antibiyotik kullanımı ve buna bağlı olarak artmış sağlık harcamalarına neden olan ventilatörle ilişkili pnömoninin, risk faktörlerinin ortadan kaldırılması mutidisipliner ekip çalışması ile mümkündür. Bu derlemede, ventilatörle ilişkili pnömoni riskini ortadan kaldırmak için uygulanan yöntemler ve hemşirelik uygulamaları ele alınarak, hemşirelerin bakım uygulamalarını yönlendirmelerine katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Böylelikle hasta bakım sonuçlarının da olumlu yönde etkileneceği düşünülmektedir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Batı Karadeniz Tıp Degisi
Makale Dili İngilizce