Effects of Countersink Hole on Driving Torques of Screw in Joints Constructed of Medium Density Fiberboard
Doç. Dr. Önder TOR
Çalışmanın amacı: Bu çalışmada, orta yoğunluklu lif levhalarda (MDF) havşa deliği ve bazı faktörlerin vidalama tork değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu konu ile ilgili yapılan önceki çalışmalarda, ahşap esaslı malzemelerde vidalama torklarının ölçülebilmesi için metal bir plaka ile kullanılmıştır. Ancak, bu çalışmada vidalama tork değerleri direk olarak iki MDF numunesi alından ve yüzeyden olmak üzere birleştirilerek elde edilmiştir. Materyal ve Yöntem: Vidalama torkları incelendiğinde iki vidalama torku ön plana çıkmaktadır. Birisi vidanın malzemeye tam olarak oturduğu anda ki vidalama torku (SET) diğeri ise vidanın malzeme içerisinde boşta dönmesinden hemen önce ki maksimum tork (STT) olarak adlandırılır. MDF deney örnekleri 150 mm uzunluğunda ve 75 mm eninde kesilmiştir. 8 ve 18 mm olarak iki farklı kalınlık kullanılmıştır. Vidalama torkları ayarlanabilir tork anahtarı ile ölçülmüştür. Bu araştırmada ki faktörler şu şekildedir; vidalama yönü (malzemenin yüz ve alın kısmı), kılavuz deliği çapı (2.5 ve 3.0 mm), kılavuz deliği derinliği (12 ve 16 mm) ve havşa deliğinin durumu (havşalı ve havşasız). Sonuçlar: İstatistiksel analiz sonuçlar, vidalama yönü, kılavuz deliği çapı ve derinliği ve havşa deliğinin durumu arasında ki dörtlü etkileşimin anlamlı olduğunu göstermiştir. Önemli Vurgular: Bu çalışma, MDF panel üreticilerinin malzemelerinde ki vidalama performansları hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Pilot-hole Diameter and Depth,Embedded Screw Orientation,Torque Wrench,Countersink Hole
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce