Screw Driving Torques in Wood Polymer Composite Compatibilized with Maleic Anhydride-grafted Polypropylene
Doç. Dr. Önder TOR
Doç. Dr. Alperen KAYMAKCI
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KARAMANOĞLU
Bu çalışmada, maleik anhidrit ile graftlanmış polipropilen ile muamele edilmiş (MAPP) odun polimer kompozitlerde vidalama torkunu etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çam odun unu, polipropilen ve uyum sağlayıcı madde çift vidalı bir ekstruder içerisinde karıştırılmıştır. Vidalama işleminde iki ayrı vidalama tork değeri mevcuttur. Bunlardan bir tanesi vidanın malzemenin içerisine tam oturduğu ve sıkıştırma işleminin başladığı anda ki tork değeridir. Diğeri ise, vidanın malzeme içerisinde boşta dönmesinden hemen önceki tork değeridir ve maksimum tork olarakta adlandırılır. Vidalama torku genellikle yonga levhalarda ve liflevhalarda çalışılmıştır. Maleik anhidrit ile graftlanmış polipropilenin (MAPP) odun polimer kompozitler de ki vidalama performansı araştırılmamıştır. Bu malzeme üzerinde vidalama torkları kılavuz deliği ve vida türü faktörlerinin etkileri incelenmiştir. MAPP ile muamele edilmiş odun polimer kompozitlerin yüzeylerinde yapılan bu çalışmanın en önemli sonucu, kılavuz deliği ve vida türünün oturma torku ve maksimum tork üzerine istatiksel olarak önemli etkisinin olduğu bulunmuştur.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi