SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ HARİTAOKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERAÇISINDAN İNCELENMESİ
Hakan Koç
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Kadir KARATEKİN
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının harita okuryazarlık düzeylerini belirlemek ve harita okuryazarlığını oluşturan boyutlar üzerinde çeşitli değişkenlerin etkisini ortaya koymaktır. Araştırma 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Eğitim Fakültelerinin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümlerinin 2. ve 3. sınıflarında öğrenim gören 292 öğretmen adayı ile tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının harita okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla Koç ve Demir (2014) tarafından geliştirilen "Developing Validand Reliable Map Literacy Scale" isimli Harita Okuryazarlığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; sosyal bilgiler öğretmen adaylarının harita bilgi düzeylerinin alt seviyeye yakın, haritalarla işlem yapabilme, haritaları okuma ve yorumlama, taslak harita çizebilme ve haritaları kullanma becerilerinin ise orta seviyede olduğu görülmektedir.
Dergi Adı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM