Bilgi profesyonellerinin meslek derneklerine bakışı TKD ve ÜNAK örneklerinin değerlendirilmesi
Özgür Külcü
Hacettepe Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Ömer DALKIRAN
Kütüphanecilik alanında dernekler, mesleki ve bilimsel gelişimi desteklemeden, hakların korunmasıve geliştirilmesine, sosyal faaliyetlerden toplumsal farkındalığın artırılmasına dönük girişimlere ka- dar önemli işlevlere sahiptir. Türkiyede TKD (Türk Kütüphaneciler Derneği) ve ÜNAK (Üniversite veAraştırma Kütüphanecileri Derneği) alanda faaliyet gösteren iki köklü dernektir. Bu çerçevede çalış- manın amacı; bilgi profesyonellerinin tanımlanmış faaliyet konularına yönelik olarak TKD ve ÜNAKhakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesidir. Bu kapsamda hazırlanan anket KUTUP-L ve ÜNAK-Listüzerinden dağıtılmış ve yanıtlanan 175 form değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular derneklerin özelliklemesleki çalışmalar, toplumda farkındalık oluşturma ve lobi faaliyetleri ile işbirliği ve üyelik bilinciningeliştirilmesi konularına daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini, meslek mensuplarının da faaliyetlerdedaha aktif rol almasının önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Kütüphaneciliği
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index (ESCI)
Basım Tarihi 06-2013