A Review of Extraction Methods for Obtaining Bioactive Compounds in Plant-Based Raw Materials
Didem Verep
Prof. Dr. Saim ATEŞ
Eyyüp Karaoğul
Son yıllarda lignoselülozik biyokütlelerin takviye gıda ürünlerindeki kullanımı popüler hale gelmiştir. Lignoselülozik biyokütlelerdeki bu etkin bileşenlerin ekstraksiyonunda güvenilir ve kısa süreli yöntemlerin geliştirilmesi ve doğa dostu çözücülerin kullanılması yönünde yapılan çalışmalar artış göstermektedir. Geleneksel ekstraksiyon yöntemlerinin süreleri oldukça uzun olmakta ve çok miktarda organik çözücü kullanılmaktadır. Ayrıca kullanılan organik çözücülerin çevreye olan zararı da oldukça fazladır. Bu sebepten ekstraksiyon süresini düşüren, organik çözücü ve doğa dostu “yeşil kimya” çözücülerin kullanım miktarını azaltan teknolojilere ihtiyaç günden güne artmaktadır. Bu derleme çalışmasında, geleneksel ve modern ekstraksiyon yöntemleri incelenmiş ve bu yöntemlerin genel uygulama alanları ortaya konulmuştur. Maserasyon, presleme, infüzyon, çürütme, süzülme, kaynatma, reflüks, tentür, distilasyon ve sokslet metotlarının olduğu geleneksel ekstraksiyon yöntemleri ile basınçlı sıvı ekstraksiyon, süperkritik sıvı ekstraksiyon, ultrasonik destekli ekstraksiyon, mikrodalga destekli ekstraksiyon, darbeli elektrik alan ekstraksiyonu, enzim destekli ekstraksiyon metotlarının yer aldığı modern ekstraksiyon yöntemlerinin çeşitleri ve değişkenlik gösteren parametreleri araştırılmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde modern ekstraksiyon yöntemlerinin geleneksel yöntemlere nazaran, daha az miktarda örnek, daha düşük hacimde çözücü, daha düşük enerji sarfiyatı ve daha kısa ekstraksiyon sürelerinde gerçekleştirildiği görülmüştür. Çalışma kapsamında, tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda modern ekstraksiyon yöntemlerinin geleneksel yöntemlere göre daha uygulanabilir doğa dostu yöntemler olduğu belirlenmiştir.
Ekstraksiyon,PLE,SFE,UAE,MAE
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi