img
Comparison Of Different Chemical Pulps From Wheat Straw And Bleaching With Xylanase Pre Treated Ecf Method       
Yazarlar
Prof. Dr. Saim ATEŞ Prof. Dr. Saim ATEŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Celil Atik
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Türkiye
Yonghao Ni
Esat Gümüşkaya
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Özet
Buğday sapları pişirilmesi aşamasında kraft-anthraquinone (AQ), bio-kraft, soda-AQ, ALCELL, ve FORMACELL gibi farklı pişirme yöntemleri uygulanmıştır. Biokraft yöntemi kapsamında buğday sapları Ceriporiopsis subvermispora, beyaz çürüklük mantarı, ile kraft-AQ pişirme öncesinde ön işleme uğratılmıştır. Elde edilen farklı hamurlara ait lif özellikleri, karbonhidrat bileşimleri, FT-IR analizleri, direnç özellikleri, ve ağartma karakteristikleri belirlenmiştir. Bunlara ilave olarak, ksilanaz ön işleminin Elementer Klorsuz Ağartma (ECF) işlemi üzerine etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, düşük kappa numarası, yüksek karbonhidrat bileşimi, en yüksek kâğıt direnç özellikleri ve en iyi ağartılabilirlik özelliği ile buğday sapları için kraft-AQ yöntemlerinin en iyi sonuçları verdiği görülmüştür. Organosolv hamur örneklerinin yüksek kappa numarası, viskozite ve lif kabalık değerlerinin yanında daha düşük karbonhidrat bileşimi ve direnç özellikleri ve daha zayıf ağartılabilirlik özelliklerine sahip oldukları gözlemlenmiştir. C. subvermispora ile ön işleme uğratılmış buğday saplarından üretilen kâğıt hamurlarının direnç özellikleri ve ağartma karakteristiklerinin olumlu yönde etkilendiği görülmüştür. FT-IR sonuçlarından da açıkça görüleceği üzere elde edilen hamurların kristalinite indekslerinde önemli bir değişim görülmemiştir.
Anahtar Kelimeler
Biopulping | Enzyme prebleaching | FT-IR | Organosolv pulping | Wheat straw
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY
Dergi ISSN 1300-011X
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2008
Cilt No 32
Sayı 6
Sayfalar 561 / 570
Doi Numarası 10.3906/tar-0804-33
Makale Linki http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-08-32-6/tar-32-6-11-0804-33.pdf