Yazarlar |
Prof. Dr. Saim ATEŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Celil Atik
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Türkiye |
Yonghao Ni
|
Esat Gümüşkaya
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Buğday sapları pişirilmesi aşamasında kraft-anthraquinone (AQ), bio-kraft, soda-AQ, ALCELL, ve FORMACELL gibi farklı pişirme yöntemleri uygulanmıştır. Biokraft yöntemi kapsamında buğday sapları Ceriporiopsis subvermispora, beyaz çürüklük mantarı, ile kraft-AQ pişirme öncesinde ön işleme uğratılmıştır. Elde edilen farklı hamurlara ait lif özellikleri, karbonhidrat bileşimleri, FT-IR analizleri, direnç özellikleri, ve ağartma karakteristikleri belirlenmiştir. Bunlara ilave olarak, ksilanaz ön işleminin Elementer Klorsuz Ağartma (ECF) işlemi üzerine etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, düşük kappa numarası, yüksek karbonhidrat bileşimi, en yüksek kâğıt direnç özellikleri ve en iyi ağartılabilirlik özelliği ile buğday sapları için kraft-AQ yöntemlerinin en iyi sonuçları verdiği görülmüştür. Organosolv hamur örneklerinin yüksek kappa numarası, viskozite ve lif kabalık değerlerinin yanında daha düşük karbonhidrat bileşimi ve direnç özellikleri ve daha zayıf ağartılabilirlik özelliklerine sahip oldukları gözlemlenmiştir. C. subvermispora ile ön işleme uğratılmış buğday saplarından üretilen kâğıt hamurlarının direnç özellikleri ve ağartma karakteristiklerinin olumlu yönde etkilendiği görülmüştür. FT-IR sonuçlarından da açıkça görüleceği üzere elde edilen hamurların kristalinite indekslerinde önemli bir değişim görülmemiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Biopulping | Enzyme prebleaching | FT-IR | Organosolv pulping | Wheat straw |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY |
Dergi ISSN | 1300-011X |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2008 |
Cilt No | 32 |
Sayı | 6 |
Sayfalar | 561 / 570 |
Doi Numarası | 10.3906/tar-0804-33 |
Makale Linki | http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-08-32-6/tar-32-6-11-0804-33.pdf |
Atıf Sayıları | |
WoS | 22 |
SCOPUS | 25 |
TRDizin | 3 |
Google Scholar | 26 |