Comparison of some anatomical, chemical and fibrous characteristics of Turkish Pine (Pinus Brutia Ten.) sampled from different regions
Mabrouka Mohamed Muftah Abuamoud
Prof. Dr. Saim ATEŞ
Dr. Öğr. Üyesi Ekrem DURMAZ
Çalışmanın amacı: Bu çalışmada Kastamonu ilinin beş farklı bölgesinden temin edilen kızılçam ( Pinus brutia Ten.) odunu örneklerinin anatomik özellikleri, hücre çeperi kimyasal bileşenleri ve lifsel özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma alanı: Bu çalışma, Kastamonu Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Biyoloji Bölümü laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Yöntem: Deney materyali olarak Hanönü, Bozkurt, Araç, İnebolu and Tosya bölgelerinden alınan Kızılçam (Pinus brutia Ten.) odunu örnekleri kullanılmıştır. Anatomik özellikler, odunun kimyasal yapısı ve lifsel özellikler standart yöntemlere göre tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışma, Tosya örneklerinin 3.15 mm ile en yüksek lif uzunluğuna ve 27.75  m ile en yüksek lümen genişliğine sahip olduğu, İnebolu örneklerinin ise 42.27 m ile maksimum lif genişliğine ve 7.90 m ile maksimum hücre çeperi kalınlığına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Kimyasal analizlerin sonucunda, holoselüloz, alfa selüloz ve lignin oranları, %1 NaOH, etanol, sıcak su ve soğuk su çözünürlükleri ile kül oranının yüzde olarak sırasıyla 70.37-72.38, 42.62-47.30, 26.04-27.86, 12.38-13.14, 2.38-3.41, 2.86-3.83, 2.29-3.27 ve 0.26-0.40 arasında değiştiği belirlenmiştir. Anatomik araştırmaların sonuçlarında, Hanönü örneklerinin en yüksek öz ışını sayısına (ort. 7) sahip olduğu görülmüştür. Benzer şekilde maksimum traheid genişliği İnebolu ve Bozkurt örneklerinde 1.31 µm olarak tespit edilmiştir. Ayrıca maksimum ilkbahar odunu genişliği 0.47 mm olarak Bozkurt örneklerinde bulunmuşken, maksimum yaz odunu genişliği 1.31 mm ile Hanönü örneklerinde bulunmuştur. Araştırma vurguları: Bu çalışma ile farklı bölgelerden alınan benzer ağaç türlerinin farklı anatomik, kimyasal ve lifsel özelliklere sahip olduğu sonucuna varılmaktadır. Bundan dolayı yetişme yeri özelliklerinin ve büyüme ortamlarının benzer türdeki ağaçların özelliklerini etkilediği söylenebilir.
Turkish Red Pine,Anatomical Properties,Wood Chemical Components,Wood Fibre Characteristics
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu University Journal of Forestry Faculty