img
Effect of Pleurotus ostreatus White rot fungi on Chemical Properties of Beech Fagus orientalis Wood Chips      
Yazarlar
Prof. Dr. Saim ATEŞ Prof. Dr. Saim ATEŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Damla Didem Akyıldız
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı OLGUN Dr. Öğr. Üyesi Çağrı OLGUN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Liflendirme kağıt hamuru ve liflevha üretiminin en çok enerji harcanan aşamalarından biridir. Günümüzde bu aşamadaki enerji ihtiyaçlarını azaltmak amaçlı farklı metotlar mevcuttur. Mantarların bu amaçla kullanımı son yıllarda ön plana çıkan önemli bir metottur. Bu çalışmada Türk liflevha endüstrisi için oldukça yaygın kullanılan bir tür olan kayın (Fagus orientalis) yongaları liflendirme öncesinde yenilebilir bir tür olan Pleurotus ostreatus beyaz çürüklük mantarı ile ön işleme tabi tutulmuş ve yongaların kimyasal içeriğine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonunda toplamda 7727.6 gr P. ostreatus mantarı üretilmiştir. Deneyler sırasında mantarların çıkmaya başlamasından sonra 12 gün ara ile alınan örneklerin lignin içeriklerinde sürekli bir azalma gözlemlenmiştir. İlk mantarın çıkmasından 72 gün sonra lignin miktarı % 22.03 oranında azalmıştır. Buna göre liflendirme sırasında çözülmesi istenilen lignin miktarı azaldığından potansiyel olarak özellikle mekanik liflendirmede kullanılacak liflendirme enerjisinden tasarruf sağlanacaktır.
Anahtar Kelimeler
Mushroom production | Beech chips | White rot fungus (Pleurotus ostreatus) | Chemical components of wood
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTY
Dergi ISSN 1303-2399
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2016
Cilt No 16
Sayı 1
Sayfalar 83 / 89
Makale Linki http://dergipark.ulakbim.gov.tr/kastorman/article/view/5000146021/5000167043
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
WoS 6
Google Scholar 9

Paylaş