Kastamonu Şehrine Türk İskânı ve Şehrin Kısa Bir Tarihi Değerlendirmesi
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Rıfat GÜZEY
İsa’dan 4000 yıl kadar önce bölgeye Hititlerin hâkim olması nedeniyleKastamonu ve çevresiyle ilgili bilgileri Hitit tabletlerinden elde etmekteyiz. Budönemin ardından Dor adı verilen bir kavmin egemenliği süresince İsa’dan 1000yıl öncesine kadar karanlık bir evreye girilmiş ve bu havalide yerleşenPaflagon’lara izafeten bu bölge “Paflagonya” olarak isimlendirilmiştir.Paflagonya’ daki Lidya egemenliği, MÖ 546 yılında Perslerle yapılan savaşlasona ermiş ve Pers hâkimiyetine geçmiştir. Helenistik dönemi takibenPaflagonya’nın sahil kesimleriyle, Gökırmak vadisinin Pontus’ular tarafındanzapt edilmesiyle, MÖ 288 yılında Pontus Krallığının ilk başkenti “Kimiatene”olmuştur. MS 395 yılından itibaren Kastamonu çevresinin, yaklaşık 7 asırsüresince Bizans hâkimiyetinde olduğunu görüyoruz. Horasan’da Büyük SelçukluDevleti’nin 1040 yılındaki Dandanakan Zaferi sonrası, Türkistan, Maveraünnehirve Horasan’ dan özellikle Anadolu ve tabii ki Kastamonu’ya Oğuz Boyu’namensup Türk’lerin göçü gerçekleşmiştir. Böylece Paflagonya yöresi hızlaTürkleşmiş, yaşam şartlarının zorlaşmasına bağlı olarak Rumlar bu bölgeyi terkedip, Ege adaları ve çevresiyle, İstanbul istikametine çekilmişlerdir.
Dergi Adı Tarih Okulu (Journal of History School)
Basım Tarihi 08-2018