img
img
Premenstrual Sendromun İştah ve Besin Tercihi Üzerine Etkileri    
Yazarlar (2)
Beyza Çoban
Dr. Öğr. Üyesi Kevser KARLI Dr. Öğr. Üyesi Kevser KARLI
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Menstrual döngü kadınlarda aylık olarak tekrar eden ve üremeyi sağlayan fizyolojik bir süreçtir. Menstrual döngü sırasında hormonal dalgalanmalar nedeniyle psikolojik değişiklikler meydana gelebilir. Premenstrüel sendrom (PMS) olarak tanımlanan bu psikolojik değişiklikler kadınların %20-40'ını etkiler. Menstrual dönemde beynin açlık ve tokluk merkezi etkilenmektedir. İştahın arttığı ve besin tercihinde değişikliklerin olduğu bildirilmektedir. Bu dönemde yağlı, basit şekerler içeren veya tuz içeriği yüksek besinlerin tüketiminin arttığı tespit edilmiştir. Bu, artan enerji alımına ve diyet önerilerinin üzerinde basit şeker ve yağ alımına yol açar. Batı tarzı bir diyet benimseyen kadınlarda PMS'nin şiddetlendiği bildirilmiştir. Kompleks karbonhidratlar, yeterli protein, azaltılmış doymuş yağ, düşük kolesterol, basit şeker ve tuz içeren sağlıklı bir diyet modeli ile PMS şiddetinin azaltılabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 2980-0005
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 08-2023
Cilt No 2
Sayı 2
Sayfalar 19 / 28
Doi Numarası 10.59778/sbfdergisi.1312932
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3202546
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 2
Premenstrual Sendromun İştah ve Besin Tercihi Üzerine Etkileri

Paylaş