img
img
Üniversite Öğrencilerinde Beden Algısına Göre Porsiyon Tahminlerinin Değerlendirilmesi   
Yazarlar (2)
Dr. Öğr. Üyesi Kevser KARLI Dr. Öğr. Üyesi Kevser KARLI
Türkiye
Yağmur Demirel Özbek
Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde beden algısının porsiyon tahminleri üzerine etkisini değerlendirmektir. Araştırmaya %46,5 (n=186)’i erkek, %53,5 (n=214)’i kadın olmak üzere toplamda 400 birey dâhil edilmiştir. Katılımcılara, kendileri ile ilgili sosyodemografik bilgiler, beslenme düzeni ve beden algısı ölçeği bölümlerini içeren anket formu uygulanmıştır. Katılımcıların antropometrik ölçümleri alınarak forma kaydedilmiştir. Daha sonra katılımcılardan laboratuvar ortamında araştırmacılar tarafından hazırlanan yiyeceklerin içerisinden bir porsiyon olarak seçtikleri tabakları, anket formunun ilgili bölümünde işaretlemeleri istenmiştir. Grubun BKİ ortalaması 22,6±3,7’dır. BKİ’ye göre %12,8’i zayıf, %64,3’i normal ve %23,’ü kilolu veya şişmandır. Katılımcıların beden algısı ölçeğinden aldığı puan ortalama 151,7±22,2’dir, erkekler 158,6, kadınlar ise 145,7 puan almıştır (p<0,05).  Kilolu/şişman olduğunu düşünen öğrenciler, zayıf veya normal ağırlıkta olduğunu düşünen öğrencilere göre ölçekten çok daha düşük puan almıştır (p<0,05). Porsiyon tahmini için gösterilen bütün besinler için cinsiyetin servis seçimlerini etkilediği bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak yiyeceklerin hem farklı miktarda hem de farklı tabak çaplarında servis edilmesi öğrencilerin porsiyon seçimlerinde farklılık yaratmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences
Dergi ISSN 2148-3159
Dergi Tarandığı Indeksler Researcbib
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2019
Cilt No 5
Sayı 2
Sayfalar 86 / 104
Makale Linki https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/712729
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 4

Paylaş