Esmer ve Siyah Alaca Sağmal İnekler ile Düvelerde İki Farklı Yemleme Programının Karşılaştırılması
Olcay Güler
Prof. Dr. Naci TÜZEMEN
Mete Yanar
Binali Çomaklı
Mustafa Tan
Ömer Akbulut
Jale Metin Kıyıcı
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Recep Aydın
Rıdvan Koçyiğit
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amaçları, 2 farklı yemleme programının; i) 20 adet Siyah Alaca ve 20 adet Esmer sığırda 144 günlük deneme süresince süt verimi ve kompozisyonu ile duyusal özellikleri üzerine etkilerini 1. denemede değerlendirmek, ii) 18 adet Esmer ve 14 adet Siyah Alaca düvenin 90 gün boyunca gelişme performanslarını 2. denemede karşılaştırmaktır. Birinci denemede, yemleme programları [(i) mısır silajı (25.0 kg/baş/gün) ile sınırlı miktarda kuru ot (5.0 kg/baş/gün) ve 4.5 kg/baş/gün kesif yem (MS yemleme programı); (ii) kuru ot (10,0 kg/baş/gün) ve 4.5 kg/baş/gün kesif yem (KO yemleme programı)] günlük süt verimi ile süt yağı, kuru madde ve yağsız kuru madde oranlarını önemli derecede etkilememiştir. Farklı yemleme programlarının sütün duyusal özellikleri üzerine etkileri önemli olmayıp, silaj içeren rasyonla yapılan yemleme, sütün duyusal özellikleri üzerine herhangi bir olumsuz etkiye neden olmamıştır. İkinci denemede, DMS yemleme programındaki [mısır silajı (10.0 kg/baş/gün) ile sınırlı miktarda kuru ot (2.0 kg/baş/gün) ve 2.0 kg/ baş/gün kesif yem] düveler, DKO programındakilere [kuru ot (6.0 kg/baş/gün) ve 2.0 kg/baş/gün kesif yem] göre % 49.7 oranında daha yüksek toplam canlı ağırlık artışı sağlamışlardır. DMS yemleme programındaki düvelerin ortalama yemden yararlanma oranları önemli ölçüde daha iyi bulunmuştur. Sonuç olarak, incelenen her iki yemleme programı Esmer ve Siyah Alaca ineklerin günlük süt verimi ile sütün kompozisyonu ve duyusal özellikleri üzerine önemli etkilerde bulunmazken, DMS yemleme programı düveler için tavsiye edilmiştir.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce