Farklı Zemin Tiplerinin Esmer Sığırlarda Memedeki Mikroorganizma Yükü ve Stres Hormonları Üzerine Etkileri
Rıdvan Koçyiğit
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Naci TÜZEMEN
Bu çalışmada, farklı zemin tiplerinin Esmer süt sığırlarında mikroorganizma sayıları ve stres hormonları üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemenin hayvan materyalini Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Sığırcılık Şubesinde bulunan 33 baş sığır oluşturmuştur. Denemede yataklık olarak beton, kauçuk ve matress olmak üzere 3 grup oluşturulmuştur. Denemede sonunda elde edilen verilere göre Stres hormonları bakımından zemin grupları arasında kortizol hormonu önemli bulunmuş (P<0.05), epinefrin hormonu ve glukoz bakımından muamele grupları arasındaki farklılıklar önemsiz olmuştur (P>0.05). Streptokok ve Koliform sayıları bakımından gruplar arasında bir farklılık olmamıştır (P>0.05)
Dergi Adı Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der.
Dergi ISSN ISSN-1300
Basım Tarihi 04-2017