Siyah Alaca ve Esmer İneklerde CMT Skoru İle Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler
Nilüfer Sabuncuoğlu Çoban
Armağan Çolak
Ömer Akbulut
Prof. Dr. Naci TÜZEMEN
Bahri Bayram
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama çiftliğinde bulunan Siyah-Alaca ve Esmer ırk ineklerde CMT skoru ile bazı süt verim özellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yaşları 4-9 arasında değişen 50 baş Esmer ve 33 baş Siyah-Alaca inek kullanılmıştır. Deneme hayvanlarına CMT uygulanarak CMT skoru ile, laktasyon sayısı ve dönemleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Ayrıca hayvanların toplam, 305 günlük ve günlük ortalama süt verimleri belirlenerek CMT skorunun verimlere etkisi incelenmiştir. CMT pozitiflik oranının laktasyonun ilk dönemlerinde yüksek olduğu belirlenmiştir (PO.05), ancak faktörlere ait diğer alt gruplarda istatistiksel olarak fark bulunamamıştır. CMT skoru pozitif olan hayvanlarda negatiflere göre süt verirn miktarları daha düşük (% 1.54) olmasına rağmen farklılık istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Benzer çalışmalarla, mastitisten korunmada CMT tarama sonuçlarının da değerlendirilmesi ve yetiştirme sürecine dahil edilmesi ile sağlıklı sürü ve sağlıklı üretim yolunda önemli ilerlemeler sağlanacağı sonucuna varılmıştır.
süt verimi,meme yangısı,sığır ırkları,meme bezi hastalıkları,laktasyon dönemi,Kaliforniya mastitis testi,Alacalı Sığır,İsviçre Esmeri(sığır ırkı)
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN ISSN-1300