Siyah Alaca ve Esmer ineklerde subklinik mastitis için risk faktörleri
Ömer Çoban
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Naci TÜZEMEN
Bu çalışmada subklinik mastitis üzerine etkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. California mastitis test (CMT) skorlarına ait veriler Ocak 2003 ile Haziran 2004 tarihleri arasında toplanmıştır. İki değişik işletmede toplam 186 baş Esmer ve Siyah Alaca inekten 5208 gözlem yapılmıştır. California mastitis testi laktasyondaki tüm ineklerin her meme lobuna uygulanmıştır. Irk ve genetik olmayan faktörlerin (Laktasyon sırası, laktasyon dönemi, buzağılama mevsimi ve işletme) subklinik mastitis oluşumu ile ilişkilerinin belirlenmesinde çoklu lojis tik regresyon analizi kullanılmıştır. CMT skorlarına ait veriler laktasyonun başı (doğumdan sonra 7-90 gün), ortası (91-180. gün) ve sonu (181-305 gün) şeklinde sınıflandırılarak analiz edilmiştir. İneklerde, laktasyon sırası ve döneminin ilerlemesiyle subklinik mastitise yakalanma riski de artmıştır. Subklinik mastitis, Esmer ırk inek lerde, Siyah Alacalara göre önemli derecede düşük oranda tespit edilmiştir.
laktasyon,subklinik meme yangısı,meme yangısı,sığır ırkları,Kaliforniya mastitis testi,Alacalı Sığır,Amerikan Esmer Irkı,risk faktörleri
Dergi Adı Journal of research in veterinary medicine (Online)
Basım Tarihi 01-2007