Calving and Preweaning Growth Performance Traits of Calves Sired by Charolais, Simmental and Eastern Anatolian Red Bulls
Abdulkadir Özlütürk
Mete Yanar
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Naci TÜZEMEN
Sinan Kopuzlu
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doğu Anadolu Bölgesinde iki ayrı lokasyonda, Şarole (Ş), Simmental (S) ve Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) ırkı boğalardan olan buzağıların, buzağılama ve sütten kesim öncesi büyüme özellikleri karşılaştırılmıştır. Boğa ırkının doğum ağırlığı, 205 günlük sütten kesim ağırlığı, doğum ile sütten kesim arası günlük canlı ağırlık artışı ve doğumda alınan bazı vücut ölçüleri üzerine etkileri önemli (P < 0,01) bulunmuştur. Ş ve S boğalarının buzağıları DAK boğalarının buzağılarına göre doğumda daha ağır ve doğumda alınan bir çok vücut ölçüleri bakımından daha iri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Ş ve S boğalarının buzağılarının 205 gün ağırlığının DAK boğalarının buzağılarında daha yüksek olduğu belirlenmiştir. S ve Ş melezlerinde buzağılama güçlüğü yüksek olmasına rağmen, bu farklılıklar istatistiksel olarak önemsizdir. Erkek buzağılar, dişilerden önemli (P < 0,01) derecede daha yüksek doğum ve 205 gün ağırlıkları ile, sütten kesim öncesi günlük canlı ağırlık ve cidago yüksekliği, göğüs çevresi, ön incik çevresi gibi vücut ölçüleri bakımından üstünlük göstermişlerdir. Sütten kesim öncesi yaşama gücü, büyüme hızı ve 205 gün ağırlığı bakımından da lokasyon farkları önemli (P < 0,01) bulunmuştur. Sonuç olarak Ş ve S boğaların buzağıların bir çok özellik bakımından benzer olmasına rağmen, sütten kesim öncesi bütün büyüme parametreleri açısından Ş ve S boğalarının buzağılarının, DAK boğalarının döllerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, Doğu Anadolu Bölgesinde yürütülecek olan melezleme programlarında, elde edilecek melez buzağıların sütten kesim öncesi büyüme performansları ile buzağılama özellikleri açısından olumsuz etki yapmayacağı için baba ırkı olarak Ş ve S düşünülebilir.
sığır,besi sığırı,Şarole,buzağı,sütten kesme öncesi dönemi,büyüme performansı,sığır ırkları,Doğu Anadolu Kırmızısı,buzağılama,gelişme özellikleri,Doğu Anadolu Bölgesi,Simmental,et hayvanları,boğa
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY ANIMAL SCIENCES