Asetabulum Kırıkları Cerrahi Tedavisinde Posterior Yaklaşım: Klinik ve Radyolojik Sonuçlar
Doç. Dr. Murat TOPAL
Ali Aydın
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Emre Paksoy
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Kemal Zencirli
Ahmet Köse
Vahit Yıldız
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Recep Dinçer
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Amaç Asetabulum kırıkları sık rastlanmayan, kompleks ya ralanmalardır. Bu çalışmada posterior yaklaşımlarlaopere ettiğimiz asetabulum kırıklı hastaların radyolo jik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmeyi amaç ladık. Gereç ve Yöntem 2011 ile 2014 yılları arasında asetabulum kırığı nede niyle opere edilen, en az 1 yıllık takipleri yapılabilmişolan 36 olgu bu çalışmaya dahil edilmiştir. Retrospek tif olarak planlanan çalışmamızda kırık sınıflandırmasıLetournel Judet sistemine göre, radyolojik değerlen dirme Matta kriterlerine göre, fonksiyonel skorlar mo difiye Merle d’Aubigne Postel sistemine göre yapıldı. Bulgular Toplam 36 olgunun 25’i sadece posterior yaklaşımlaopere edilmişken 11’inde kombine anterior ve poste rior yaklaşım uygulanmıştır. Komplikasyon oranlarıgüncel literatürle uyumlu bulunmuştur. Fonksiyonelskorlar değerlendirildiğinde 29 (%80,6) olguda mü kemmel ve iyi sonuç, 3 (%8,3) olguda orta, 4 (%11,1)olguda kötü sonuç elde edilmiş, radyolojik sonuçlardeğerlendirildiğinde 29 (%80,6) olguda mükemmel veiyi sonuç, 3 (%8,3) olguda orta, 4 (%11,1) olguda kötüsonuç elde edilmiştir. Sonuç Asetabulum kırıkları cerrahisi, teknik olarak zor,komplikasyon oranları yüksek olmasına rağmen dep lase asetabulum kırıklarında açık redüksiyon ve inter nal fiksasyon endike olduğu durumlarda altın standarttedavi yöntemidir. Olgu sayısı kısıtlı olan 36 olgulukserimizde radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarımızınbaşarılı ve güncel literatürle uyumlu olduğunu gördük.
Dergi Adı SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 09-2020