The Prevalence of Chronic Impingement Syndrome and SLAP Lesion and the Sensitivity of O’Brien’s Test
Vahit Yıldız
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Ali Aydın
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Fatih Kalalı
Doç. Dr. Murat TOPAL
Mehmet Köse
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Pelin Aydın
Amaç: Çalışmamızda kronik impingement sendromlu hastalar da SLAP lezyonu görülme sıklığını ve O’Brien testinin duyarlılığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Artoskopik subakromiyal dekompresyon planlanan, kronik impingement sendromu ön tanısı olan 48 hastayı çalışmamıza aldık. Hastaları omuz artroskopisi öncesi Neer, Hawkinsve O’Brien testleri ile değerlendirdik. Daha sonra omuz artroskopisi yaparak, hastaları kronik impingement sendromu, internal impingement sendromu ve SLAP lezyonları açısından değerlendirdik. Bu testlerin duyarlılıklarını istatiksel olarak karşılaştırdık. Bulgular: Yaş ortalaması 45.8 yıl (dağılım 35-69 yıl) olan, omuz artroskopisi öncesi 46 (%95.8) hastada Neer ve Hawkins testleri, 34 (%70.8) hastada O’Brien testi pozitifti. Omuz artroskopisinde 48 hastanın 44’ünde (%91.7) subakromiyal impingement, 32’sinde (%66.7) SLAP lezyonu ve internal impingement görüldü. Kronik impingement sendromunda; Neer ve Hawkins testleri %95.6 oranında duyarlı iken, İnternal impingement sendromu ve slap lezyonlarında O’Brien testi %94.1 oranında duyarlı idi ve testler arasında istatiksel olarak fark görülmedi (p>0.05). Sonuç: Kronik impingement sendromlu hastalarda %72.72 oranındaSLAP ve internal impingement lezyonu görülmekte, tanıda Neer ve Hawkins testleri ile beraber O’Brien testinin de yapılmasının gerektiğini düşünmekteyiz.
Dergi Adı The Eurasian Journal of Medicine
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 12-2012
Makale Linki https://www.eajm.org//en/the-prevalence-of-chronic-impingement-syndrome-and-slap-lesion-and-the-sensitivity-of-o-brien-s-test-132601