A Stocking diagram for silvicultural implications in Scots Pine (Pinus sylvestris L.) stands.
Doç. Dr. Ferhat KARA
Çalışmanın amacı: Sarıçam (Pinus sylvestris L.) ormanlarında tıraşlama ve siper-altı gibi aynı yaşlı silvikültürel yöntemler kullanıldığında, nihai meşcere sıklığı genellikle göğüs yüzeyi alanı (m2 ha-1) (BA) ve hektardaki ağaç sayısı (TPH) gibi mutlak sıklık ölçü birimleri kullanılarak ifade edilmektedir. Fakat belli bir BA ve TPH’daki sıkışıklık ortalama ağaç çapına göre değişiklik göstereceğinden, BA ve TPH’nın kullanımında bazı sakıncalar olduğu belirtilmiştir. Bu sebeple, aynı yaşlı ormanlarda belirlenen silvikültürel amaçlara ulaşmak maksadıyla stok çizelgesi (SC) ve sıklık idare diyagramı (DMD) gibi silvikültürel araçların çok daha faydalı olduğu belirtilmiştir. Meşcere sıklığının sarıçamın gençleştirilmesi ve büyümesi üzerine olan etkisi göz önüne alındığında, ayrıca BA ve TPH gibi mutlak sıklık ölçü birimlerinin eksiklikleri dikkate alındığında, sıklık diyagramlarının bu tür için de faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu sebeple, bu çalışmada sarıçam ormanları için bir meşcere stok diyagramı (SD) oluşturulmuştur. Materyal ve Yöntem: Kapalılığın oluştuğu minimum sıklığı ve ortalama maksimum sıklığı belirlemek amacıyla, serbest büyüyen sarıçam ağaçları ve normal sarıçam meşcereleri kullanılarak geliştirilen iki adet formül kullanılmıştır. Bu diyagram Gingrich’in stok diyagramını temel alınılarak oluşturulmuştur. Sonuçlar: Diyagram üzerindeki A-line meşcerenin ortalama maksimum sıklığını gösterirken, B-line kapalılığın oluştuğu minimum sıklık derecesini göstermektedir. Bu çalışmada oluşturulan SD ile mevcut DMD arasındaki tutarlılık, elde edilen SD’nin biyolojik uygunluk ve kullanışlılığını göstermektedir. Araştırma Vurguları: Bu diyagram yardımıyla, daha başarılı ve pratik sarıçam gençleştirme ve bakım müdahalelerinin yapılabilmesi amaçlanmıştır. Çünkü bu diyagram mevcut meşcere sıkışıklığının daha doğru şekilde belirlenmesi ve kullanılmasına imkân vermektedir.
Even-aged,Management tools,Silviculture,Stocking diagram
Dergi Adı Kastamonu University Journal of Forestry Faculty