Kronik İmpingement Sendromlu Hastalarda Uygulanan SteroidinArtroskopik Subakromiyal Dekompresyon Sonrasına Klinik Etkisi
Vahit Yıldız
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Ali Aydın
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Fatih Kalalı
Ömer Selim Yıldırım
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Murat TOPAL
Pelin Aydın
Amaç: Çalışmamızda Kronik impingement sendromlu hastalara uygulanan intraartiküler kortikostreoid enjeksiyonun, artroskopik subakromiyal dekompresyon sonrası klinik sonuca etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Artroskopik subakromiyal dekompresyon öncesi 1-7 defa arası intraartiküler kortikostreoid enjeksiyon uygulanan kronik impingement sendromlu toplam 44 (24 erkek, 20 kadın) hastayı çalışmamıza aldık. Artroskopik subakromial dekompresyon öncesi ve sonrası Constant skorlarını ölçerek istatiksel olarak karşılaştırdık. Bulgular: Ortalama 2.57 defa intraartiküler kortikostreoid enjeksiyonu uygulanan hastaların ortalama Constant skorunu 15.27 (dağılım 2-52), Artroskopik subakromiyal dekompresyon sonrasında ortalama Constant skorunu 71.30 (dağılım 2-90) ölçtük. İntraartiküler kortikostreoid enjeksiyon adedi ile artroskopik subakromiyal dekompresyon öncesi klinik sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmasına karşın (P<0.001), artroskopik subakromiyal dekompresyon sonrası klinik sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (P>0.001). Sonuç: Kronik impingement sendromlu hastalara uygulanan intraartiküler kortikostreoid enjeksiyonu adedi ile artroskopik subakromiyal dekompresyon sonrası klinik sonuçlar arasında bir ilişki bulunmamaktadır.
Dergi Adı Fırat Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2012