img
Kastamonu Gastronomik Ürünlerinin Nuh’un Ambarı Projesi Kapsamında Değerlendirilmesi    
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÇILGINOĞLU Dr. Öğr. Üyesi Hakkı ÇILGINOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Demet GÜNER Arş. Gör. Demet GÜNER
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Araştırmada, Kastamonu gastronomik ürünleri Slow Food Nuh’un Ambarı projesi
kapsamında değerlendirilmiştir. Bu araştırma ile 150 ülkeden 5655 gastronomik ürünün
listelendiği bir projede, Kastamonu gastronomik ürün sayısının arttırılması için önerilerde
bulunmak amaçlanmaktadır. Araştırmada ilk olarak Nuh’un Ambarı listesindeki Türkiye’ye
ait ürünler incelenmiştir. Bu ürünler arasında en fazla hangi gruptan ürünlerin olduğu tespit
edilmiştir. Daha sonrasında Kastamonu adına tescillenen iki gastronomik ürünün yanı sıra
diğer hangi ürünlerin bu listeye girebileceği değerlendirilmiştir. Nuh’un Ambarı listesindeki
ürünlerin ortak özelliği; belirli bir bölgeyle güçlü bir şekilde ilişkili olmaları ve aynı
zamanda “tehlike altındaki ürünler” olarak nitelendirilmeleridir. Bu kapsamda
Kastamonu’dan bu tanımlamaya uygun ürünler doküman analizi yöntemiyle belirlenmiştir.
Araştırma kapsamında yapılan incelemelerde “Taşköprü sarımsağı, Tosya sarıkılçık pirinci,
kestane balı, yaş tarhana, iri tarhana, kızılcık tarhanası, süt tarhanası, tarhana ekmeği, eğşi
ve Azdavay çam pekmezinin Nuh’un Ambarı listesine girebilecek potansiyelde ürünler
olduğu görülmüştür. Çalışmanın, Kastamonu gastronomisi ile ilgili bu alanda yapılmış ilk
araştırma olması nedeniyle diğer illere örnek olması beklenmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Journal of Tourism and Gastronomy Studies
Dergi ISSN 2147-8775
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2021
Sayfalar 2874 / 2892
Doi Numarası 10.21325/jotags.2021.924
Makale Linki https://jotags.org/2021/vol9_issue4_article29.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3
Google Scholar 10
Kastamonu Gastronomik Ürünlerinin Nuh’un Ambarı Projesi Kapsamında Değerlendirilmesi

Paylaş