Surgical Management of Displaced Adolescent Tillaux Fractures with The Mini Open Technique
Muhammed Salih Ayas
Ahmet Köse
Eşref Terzi
Recep Dinçer
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Murat TOPAL
Erdem Yunus Uymur
Ali Şahin
AMAÇ: Tillaux-Chaput kırıkların optimal tedavisi tartışmalıdır. Bu çalışma ile, mini-açık cerrahi ile tedavi edilen olgularımızın sonuçları (açık redüksiyon ve internal fiksasyon); etkililik ve komplikasyonlar açısından, diğer prosedürleri (açık, perkütan ve artroskopi destekli) literatür verileri ile karşılaştırmak ve de birincil tedavinin mini açık cerrahi olup olmadığı sorusuna bir cevap aramaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: 2014–2017 yılları arasında tedavi edilen 30 Tillaux-Chaput kırığı olgusunun 22’sine mini açık cerrahi prosedür ile açık redüksiyon ve internal fiksasyon uygulandı. Kırıkların hepsi bir adet kanüllü vida ile tespit edildi. Hastalar geriye dönük olarak yaş, cinsiyet, yön, operasyon süresi, komplikasyonlar ve AOFAS skoru incelendi. Fonksiyonel sonuçları yaralanma zamanından 12 ay sonra istatistiksel olarak değerlendirildi. Takipler; klinik muayene, elde edilen görüntüleme sonuçları ve AOFAS skoru ile yapıldı. BULGULAR: Hastaların, 14’ü (%63.6) erkek ve sekizi (%36.4) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 13.8 idi. Ortalama ameliyat süresi 21 dakika idi. Tüm kırıklarda ortalama 14 haftada kaynama elde edildi. Olguların hiçbirinde komplikasyon görülmedi. Ortalama takip süresi 24.7 aydı. Ameliyat öncesi ortalama AOFAS skoru 53.3 puandı, ameliyat sonrası AOFAS skoru 93.6 puandı. Bu veriler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Son takipte AOFAS skoru tüm olgular için mükemmeldi. TARTIŞMA: Literatürde belirtilenin aksine mini açık cerrahi prosedürün birçok avantajı mevcuttur. Cerrahi süre kısadır. Sinir yaralanma riski çok düşüktür. Bu çalışma Tillaux-Chaput kırıklarının tedavisinin mini açık cerrahi prosedür ile güvenilir ve etkili bir şekilde yapılabileceğini göstermektedir. Başarılı sonuçlar için mini-açık cerrahi, tam anatomik redüksiyon ve internal fiksasyon öneriyoruz.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery