Türkiye’de Kamu Harcamaları ve Dışa Açıklık İlişkisinin İncelenmesi: Mekânsal Panel Veri Analizi
Doç. Dr. Asiye TÜTÜNCÜ
Rüya Çifçi
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de il bazında 2004-2017 dönemi kapsamında dış ticaretinkamu harcamaları üzerindeki etkisini açıklamaktır. Çalışmada ayrıca mekânsal panel veri modelleriile ihmal edilen mekânsal etkiler de dikkate alınmaktadır. Bu bağlamda öncelikle klasik ve robustLM testleri ile mekânsal etkileşimin olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada uygun mekânsal panelveri modelinin belirlenmesi amacıyla Mekânsal Durbin Modeli, Mekânsal Gecikme Modeli veMekânsal Hata Modeli’nden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda mekânsal etkininvarlığı altında telafi hipotezinin desteklendiğine ilişkin istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar tespitedilmiştir.
Kamu Harcamaları,Mekânsal Panel Veri Modeli,Dışa Açıklık
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale