Arms Race Between Turkey and Greece: Time-Varying Causality Analysis
Doç. Dr. Asiye TÜTÜNCÜ
Burak Şahingöz
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Silahlanma yarışı, ülkelerin silah edinimi konusunda yaşadıkları dinamik süreci ifade etmektedir. Ülkeler arasında silahlanma yarışı hipotezinin geçerli olabilmesi için bu süreçte askeri harcamaların karşılıklı etkileşimi gerekmektedir. Bu çalışmada Türkiye ile Yunanistan arasındaki silahlanma yarışı hipotezi, 1960-2016 dönemi Hacker ve Hatemi-J (2006) bootstrap nedensellik ve Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik testlerinin yanı sıra zamanla değişen nedensellik testi yardımıyla incelenmiştir. Hacker ve Hatemi-J (2006) bootstrap nedensellik testi sonuçları, Yunanistan’ın savunma harcamalarından Türkiye’nin savunma harcamalarına tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu, asimetrik nedensellik testi ise iki ülkenin savunma harcamaları arasında saklı ilişki olduğunu göstermektedir. Zamanla değişen nedensellik testi sonuçlarına göre 1975-1990 ve 2000- 2014 dönemlerinde iki ülke arasında silahlanma yarışının geçerli olduğu tespit edilmiştir.
Arms Race,Military Expenditures,Asymmetric Causality,Time-Varying Causality
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale