Asgari Ücret ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Türkiye Örneği
Doç. Dr. Asiye TÜTÜNCÜ
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Ayşenur Gönülaçan
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada amaç, asgari ücret ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda, reel asgari ücret ve ekonomik büyüme değişkenleri 1983-2014 dönemi dikkate alınarak Türkiye için incelenmiştir. TY-VAR nedensellik testinin kullanıldığı çalışmada, ekonomik büyüme oranlarından asgari ücrete doğru istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif tek yönlü bir ilişki bulunmuştur. Böylelikle ekonomik büyümede meydana gelen artışların, asgari ücrete pozitif yansıdığı söylenebilir. Ancak asgari ücretlerdeki artış, ekonomik büyümeye yansımamaktadır. Bu durum, asgari ücretlilerin artan gelirleriyle ihtiyaçlarını karşılayamadığını göstermektedir. Her ne kadar bireylerin reel ücretlerinde artış yaşansa da, bu durumun tüketim harcamalarına yansımadığı söylenebilir.
Dergi Adı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 06-2018