Türkiye’de Kişi Başına Enerji Kullanımı Durağan Mıdır?
Doç. Dr. Asiye TÜTÜNCÜ
Nazife Özge Beşer
Enerji kullanımı ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirlemede kullanılan en önemli göstergelerden birisidir. Bu çalışmanın amacı, 1960-2015 dönemi yıllık verileri kullanarak Türkiye’de kişi başına enerji kullanımının durağanlığınıincelemekve böylece ekonomik gelişme durumu hakkında bilgi edinebilmektir. Bu amaçla çalışmada geleneksel birim kök testlerinin yanı sıra farklı yapısal değişimleri dikkate alan birim kök testleri kullanılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre, gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye içinenerji kullanımı serisinin durağan olmadığı tespit edilmiştir. Böylece enerji kullanımında meydana gelen şoklarınetkisi kalıcıolduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Journal of Yasar University
Dergi ISSN 1305-970X
Basım Tarihi 04-2021
Doi Numarası 10.19168/jyasar.798649
Makale Linki https://dergipark.org.tr/en/pub/jyasar/issue/62555/798649
Google Scholar 2
Türkiye’de Kişi Başına Enerji Kullanımı Durağan Mıdır?