Türkiye’de Petrol Fiyatlarının Sanayi Üretim Endeksi ve İşsizlik Oranı Üzerindeki Etkisi
Doç. Dr. Asiye TÜTÜNCÜ
Şükran Kahveci
Bu çalışmada, üretim için önemlibir girdi olan enerjinin fiyatındameydana gelen değişiminTürkiye’nin üretim ve istihdamdüzeyine etkisinin incelenmesiamaçlanmaktadır. Bu kapsamda, petrol fiyatlarıile sanayi üretim endeksi ve işsizlik arasındakiilişki simetrik, asimetrik ve zamanla değişennedensellik testleri kullanılarak Türkiyeekonomisi için 2006: 1 – 2018: 12 aylık veri setiyardımıyla sınanmıştır. Elde edilen bulgular,petrol fiyatlarının sanayi üretim endeksi veişsizliği etkilediğini göstermektedir. Ancakpetrol fiyatlarının sanayi üretim endeksineetkisinin işsizliğe kıyasla daha güçlü olduğutespit edilmiştir.
Dergi Adı Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2020