ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANESİNDE BULUNAN 3838 ENVANTER NUMARALI EL YAZMASI ESERİN KİTAP SANATLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ
Doç. Dr. Mine DİLBER
Yüzyıllar öncesine dayanan bir geçmişesahip dini, ilmi, edebi konulu birçok elyazması eser, bilimsel, tarihi ve kültürelaçıdan içinde barındırdıkları önemlibilgilerin yanı sıra sanatsal değere sahipolmaları yönüyle de nadir eser olmahususunda önem arz etmektedir. Hattatlartarafından kaleme alınan bu yapıtlar, elyazması eser olma özelliğine de sahiptir.Geçmişin izlerini taşıyan ve günümüze kadargelebilmiş olan bu nadide kültür varlıkları,kütüphane, müze ve özel koleksiyonlardauygun ortam şartlarının sağlanmayaçalışılmasıyla koruma altına alınmakta, bukuruluşlar tarafından hem günümüzaraştırmacılarının hizmetine sunulup hem degelecek kuşaklara aktarımı noktasında birçokçalışma yürütülmektedir. Bu nadide eserlerarasında yer alan ve Ankara Milli Kütüphanebünyesinde bulunan 06 Mil Yz A 3838envanter numaralı ve Külliyat adlı eser 16.yüzyıla ait klasik örnekleri yansıtması ve 17.yüzyıl Osmanlı sanatının, tezhip, cilt ve ebruörneklerini barındırması bakımındanönemlidir. El yazması eserde yer alan cilt,tezhip ve ebru numuneleri analiz edilerek,cilt ve tezhip desenlerinin çizimleri yapılıp,dönemsel sanat özellikleri ortaya konmayaçalışılmıştır.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi
Basım Tarihi 03-2021