Yazarlar (2) |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
![]() |
Özet |
Sandviç paneller savunma sanayisi, havacılık ve otomotiv gibi yapısal ağırlık tasarrufu gerektiren birçok alanda kullanılmaktadır. Sandviç panellerin mekanik performansı büyük oranda çekirdek tasarımından etkilenmektedir. Periyodik hücrelere sahip sandviç panellerin çekirdek tasarımı ise birim hücre geometrisinin tekrarlı olarak üretilmesi ile oluşturulmaktadır. Bu çalışmada; geliştirilen güçlendirilmiş çekirdek hücrenin basma mukavemeti yarı statik basma yükü altında deneysel olarak incelenmiş, test sonuçları geleneksel bal peteği çekirdek ile karşılaştırılmıştır. Deneysel test numuneleri Eklemeli İmalat Yöntemi ile PLA Filament kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İki farklı çekirdek tasarımı için deneysel test sonuçları kıyaslandığında, %20 doluluk oranında üretilen güçlendirilmiş çekirdek hücrenin, çekirdeğin maksimum ezilme direncini %28.54 oranında, enerji sönümleme kapasitesini ise %23.4 oranında arttırdığı tespit edilmiştir. Çekirdeklerin deformasyon davranışları incelendiğinde, güçlendirilmiş çekirdek hücrenin basma testi sırasında deformasyon yükünü çekirdek ekseninde tutuğu, duvar ayrılmasını geciktirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca üretim esnasında belirlenen doluluk oranının çekirdeğin deformasyonu ve sıkışma direnci üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Gazi Publishing |
Dergi ISSN | 2149-9373 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 04-2023 |
Cilt No | 9 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 1 / 11 |
Doi Numarası | 10.30855/gmbd.0705047 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/gmbd/issue/77081/1222203 |