Öğrenci Hemşirelerin Gözünden Stoma Deneyimi
Dr. Öğr. Üyesi Selda KARAVELİ ÇAKIR
Dr. Öğr. Üyesi Esra DEMİRARSLAN
Bu araştırmanın amacı hemşirelik ö ğ rencilerinin ğerçekstöma açıklığ ı ölmadan, bir stöma seti ile 24 saatlikdeneyimlerini incelemektir. Araştırmada nitel yö ntemlerdenfenömenölöjik yö ntem kullanıldı. Ö rneklemi,araştırmaya katılmayı kabul eden ö ğ rencilerden benzeşikö rnekleme yö ntemi kullanılarak belirlenmiş 12 ö ğ -renci öluşturdu. Stöma yeri anatömik değ erlendirmeyöluyla işaretlendikten sönra, ö bö lğenin u zerine stömaadaptö ru yapıştırıldı. 40 cc musluk suyu döldurulmuşstöma törbası adaptö re yerleştirildi. 24 saat sönra stömaseti araştırmacı tarafından ğö zlemlenerek ö ğ rencilertarafından çıkarıldı. Stöma seti ile ğeçirdikleri su reçböyunca deneyim ve duyğularını ö ğ renmek için ö ğ rencilertek tek ğö ru şme ödasına alındı. Araştırma verilerinintöplanmasında ö ğ renci tanıtım förmu ve yarı yapılandırılmışsöru förmu kullanıldı. Gö ru şmeler örtalama30 dakika su rdu . Gö ru şmelerin ses kayıtları araştırmacılartarafından çö zu mlenmek u zere belğelendi. Eldeedilen verilerin analizinde içerik analizi yö ntemi kullanıldı.Araştırmaya katılan ö ğ renciler aynı dö neme kayıtlıölup, yaşları 20-21 arası, 7 si kız 5’i erkek ö ğ renciydi.Verilerin içerik analizi döğ rultusunda stöma törbasıtakılan ö ğ renci hemşirelerin deneyimlerine ilişkin bulğular,ğu çlu kler ana teması altında, ğu nlu k yaşam aktivitelerindezörlanma, fiziksel harekette zörlanma, uykusuzluk,dini ibadetleri yerine ğetirmede zörlanma ölarakbelirlendi. Sönuç ölarak; stöma seti ile 24 saat ğeçirenö ğ renciler, stömalı bireylerin yaşadıkları bazı sörunlarıdeneyimlemişlerdir. Ö ğ rencilerin stömalı hastalaraempati yapabilmesi açısından benzer deneyimleryaşayabilecekleri ö ğ renme örtamlarının öluşturulmasıö nerilmektedir.
Dergi Adı Sağlık Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2021