Matematik Öğretmen Adaylarının Çoklu Çözüm Gerektiren Problemi Geogebra Ortamında Çözme Süreçlerinin İncelenmesi
Muhammed Ömer Küçükkahveci
Prof. Dr. Ahmet KAÇAR
Bu araştırmada ortaokul matematik öğretmen adaylarının çoklu çözüm gerektiren bir geometri probleminde kağıt üzerinde ve GeoGebra ortamında çoklu çözüm yolu geliştirme süreçleri incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmaya katılacak olan çalışma grubu, matematik eğitimi uzmanlarının görüşü alınarak, 7 açık uçlu sorudan oluşturulan hazır bulunuşluk testi uygulanarak oluşturulmuştur. Ardından birden fazla çözüm yolu olan bir soru oluşturulmuştur. Çalışma grubundan önce kağıt üzerinde, sonra GeoGebra ortamında bu sorunun çözüm yollarını bulmaları istenmiştir. Her iki ortamda oluşturulan çözüm yolları analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda ortaokul matematik öğretmen adaylarının Geogebra ortamında daha fazla sayıda çözüm yolu oluşturdukları görülmüştür. Bu sonuç GeoGebra’nın sunmuş olduğu dinamik ortamın geometri problemlerinde faklı çözüm yoları oluşturmaya daha uygun ortam olduğunu göstermektedir.
Problem,Çoklu Çözüm Yolları,Problem Çözme,GeoGebra.
Dergi Adı Trakya Eğitim Dergisi
Basım Tarihi 09-2021